субота, 18. фебруар 2023.

Selidba u inostranstvo – šta poneti, šta baciti a šta uskladištiti?

 

Kada se selite u inostranstvo, od vitalnog je značaja da razumete šta treba da zadržite i ponesete, šta da uskladištite, a šta da bacite. Ovaj vodič je zamišljen tako da obuhvati sve tri opcije, i da vam pomogne da se lakše preselite.

Selidba u inostranstvo, sasvim sigurno će biti najveća avantura u vašem životu. Ponekad je isuviše lako zaglibiti se u beskrajnim listama zadataka, ali na sreću, ne mora uvek da bude tako. To je uzbudljivo vreme, i razlog za radost. A kada je u pitanju pakovanje vašeg doma za selidbu u inostranstvo, trik je u tome da treba da budete što spremniji, i da putujete sa što manje prtljaga.

Naravno, ne predlažemo vam da krenete samo sa odećom u rancu na vašim leđima, ali jednostavno nije logično, izvodljivo, ni neophodno da sa sobom ponesete svaku stvar iz svog doma. Zato razmislite šta je isplativije, da li da neki predmete ponesete sa sobom, ili ga tamo kupite nove, a naše smernice će vam u tome pomoći.

Predmeti koje bi svakako trebalo poneti sa sobom

Kada odlučujete šta da ponesete sa sobom, moraćete da razmislite da li će isporuka predmeta biti skuplja od jednostavne zamene novim, kada stignete na svoje odredište. Mnogi ljudi biraju da putuju sa što manje prtljaga, što ceo proces čini mnogo jednostavnijim i bržim. Neki u tome odu dotle, da se spakuju kao da su krenuli na odmor, a otarase se svega ostalog, jer žele da počnu iznova. Na vama je da odlučite kako biste želeli da se preselite.

Odeća


 

U redu, moraćete da ponesete nešto odeće, i sada je pravo vreme da sve to pregledate, pa procenite šta vam zaista treba, a šta više ne. Takođe, treba da razmislite i o tome koja će vam odeća odgovarati novoj zemlji u koju idete, u skladu sa njenom klimom. Ako se selite u zemlju u kojoj je pretežno toplo, da li vam zaista treba kaput ili čizme za sneg?

Dobra ideja je da ponesete samo odeću koja će vam trebati prvih nekoliko meseci posle preseljenja u novi dom. Jer kada se konačno smestite i verovatno već počnete da radite, kupovaćete novu odeću u skladu sa vremenom i prilikama. I svakako, svu odeću koju nosite – vakumirajte. Tako će ostati čista, a zauzeće mnogo manje prostora u prtljagu.

Gedžeti i elektronika

Možete li da zamislite svoj život bez ovih spravica? Verovatno ne. Sasvim je sigurno da će vaš telefon, tablet i laptop ići sa vama, u ličnom prtljagu. Ipak, ne zaboravite da napravite rezervnu kopiju svega što imate na svom računaru, tako da, ako se (ne daj Bože) izgubi ili ošteti u putu, ne biste izgubili ništa od važnog ili sentimentalnog sadržaja.

Takođe, obavezno proverite da li je vaša elektronika kompatibilna sa izlaznim naponom u zemlji u koju krećete, jer bi bila velika šteta da sve to ponesete sa sobom, a onda shvatite da ne možete da koristite. Možda će moći da se koristi sa nekim adapterom, a možda i neće. U svakom slučaju, pripremite se unapred.

Stvari koje za vas imaju sentimentalnu vrednost



Umetnine, sentimentalne stvari i porodično nasleđe su sitnice koje život znače, koje je teško ostaviti iza sebe. Njih obavezno spakujte. Ovi predmeti su nezamenljivi, i ako se selite na duži period, ili zauvek, poželećete da ih imate sa sobom. Tu na scenu stupa agencija za međunarodne selidbe, tj. mi, da sve što volite spakujemo i bezbedno preselimo u vaš novi dom.

Predmeti od interesa

Ako ste strastveni biciklista, sigurno ćete poželeti da ponesete svoj bicikl. Isto tako, ako svirate neki muzički instrument, naravno da ćete ga poneti sa sobom, osim ako ne spada u neki od teških poput klavira, mada ni to neće biti problem, uz našu pomoć. Ako se bavite šivenjem, šta biste bez svoje šivaće mašine? Sve su to stvari koje je praktično poneti sa sobom kada se selite u inostranstvo.

Važni dokumenti


 

Podrazumeva se da ćete dokumente poneti sa sobom. Stvari kao što su izvodi iz matične knjige rođenih, venčanih, pravni papiri ili dokumenti o osiguranju su predmeti koji će vam apsolutno biti potrebni. Zato ih spakujte u svoj ručni prtljag, kako ne biste rizikovali da ih izgubite.

Kućne stvari „za utehu“

Mnogi se odlučuju da sa sobom ponesu neke kućne potrepštine, koje im život čine udobnijim i lepšim. Iako je selidba u inostranstvo uzbudljiva, ona takođe može uzeti svoj danak, tako da vam se može desiti recimo da se prehladite. Zar ne bi bilo lepo da u takvim trenucima imate sa sobom neke stvari koje će vam pomoći da to lakše prebrodite?

Možda biste želeli da ponesete svoju omiljenu posteljinu. Vakumirajte i nju da ostane čista i zauzme manje prostora. U vreću ubacite i neki predmet, ukras, omiljeno ćebe, šal, bade-mantil... Sve te sitnice, sa kojima ste proveli mnogo vremena, učiniće da vaš dom odmah dobije nešto prepoznatljivo i „vaše“. To su male stvari, koje prave veliku razliku.

Poneki komad nameštaja


 

Ako se useljavate u namešten stan, nećete morati da nosite nameštaj sa sobom. Čak i ako se useljavate u nenamešten prostor, gotovo je sigurno će biti isplativije da svoj nameštaj prodate, pa na novoj lokaciji kupite novi, nego da svoje kompletno domaćinstvo selite u drugu zemlju.

Međutim, ako imate omiljenu stolicu ili prelep starinski komad nameštaja, kojeg ne želite da se odreknete, ne brinite. Mi ćemo ga preneti bez ikakvih problema, ili oštećenja.

Predmeti kojih se treba rešiti

Zahtev da se putuje sa što manje tereta znači da je vreme za operaciju raščišćavanja, pa zato razmislite čega bi se trebalo rešiti. To su stvari koje ćete pokloniti prijateljima i familiji, donirati, prodati ili jednostavno – baciti.

Kada počnete da raščišćavate, koristite „pravilo šest meseci“. Svaki predmet koji niste koristili poslednjih šest meseci, znači da vam nije neophodan, i da ga se treba rešiti. Evo nekoliko predloga šta da radite sa takvim predmetima.

  • Predmeti koje bi vredelo prodati: kuhinjski aparati (toster, mikrotalasna pećnica, frižider, šporet...), televizori, sistemi za zabavu, itd.
  • Predmeti koje možete pokloniti prijateljima ili donirati: odeća i kućni tekstil, knjige, diskovi sa muzikom i filmovima (napravite izbor onoga bez čega ne možete, a sve ostalo poklonite)
  • Predmeti koje treba baciti: to su sitnice koje bespotrebno gomilate, polomljeni i pokvareni predmeti, stare novine, časopisi, itd.

Predmeti koje treba uzeti u obzir za dugotrajno skladištenje


 

Postoji mogućnost da nećete želeti da se rešite svog nameštaja kada se preselite u inostranstvo jer recimo, ne odlazite zauvek, već na neki duži period. U tom slučaju, skladištenje je jedna od boljih opcija. Objekti za skladištenje su veoma isplativi i praktični, ali možda neke stvari možete da ostavite i kod familije, u vikendici ili garaži, da vam ih sačuvaju do sledeće posete.

Jer nikad se ne zna, možda ćete kasnije odlučiti da to ponesete ili pošaljete u svoj novi dom. A to su recimo neki lepi ormari, kreveti, sofe i drugi glomazan nameštaj, ali i foto albumi i lične uspomene.

I na kraju...


 

Tek kad krenete da se pakujete za selidbu, shvatite koliko se stvari tokom godina nakupilo. Nešto od toga ćete poneti, ali postoji mogućnost da se selite u manji stan od onog u kome ste živeli, tako da bi bilo krajnje nepraktično poneti nešto, što tamo nećete imati gde da smestite.

Nadamo se da će vam ovaj vodič u tome pomoći. A kada sve to raščistite, preostaje vam samo da nas pozovete, i avantura zvana selidba u inostranstvo, može da počne.

Samo hrabro, i neka vam je sa srećom!

 

Fotografije: Unsplash.com

Izvor: Medjunarodne selidbe Pro Move

1 коментар:

Истакнути пост

Saveti za nošenje nameštaja

Ukoliko planirate selidbu, a potrebno vam je nošenje nameštaja, tehnike i drugih glomaznih stvari, najbrže i najsigurnije rešenje je angaž...