четвртак, 16. фебруар 2023.

Montaža i demontaža stvari prilikom selidbe

montaža i demontaža stvari koje treba da se sele


Selidbe su same po sebi veoma naporne i stresne. A svakako da je jedan od najtežih zadataka preseliti velike i teške predmete. Zbog svojih dimenzija i težine, oni ne mogu da se prevezu u jednom komadu, nego prvo moraju da se rastave na sastavne delove, transportuju u delovima i ponovo sastave na novoj adresi.

Drugi razlog za njihovu demontažu je što se rastavljeni mogu bolje zaštititi, što posebno važi kod komada nameštaja koji sadrže staklene delove (velike komode sa ogledalom, stakleni stolovi, vitrine, itd.). Rasklopljene stvari zauzimaju manje mesta u tovarni prostor u transportnom sredstvu.


Koje predmete treba rastaviti pre selidbe

  • Velike ormare i regale
  • Komode i vitrine (kod njih se preporučuje da se izvade fioke kako ne bi padale tokom transporta)
  • Američki plakari i garderoberi
  • Kreveti (ugaone garniture, dvosedi, trosedi, bračni i ostali kreveti, fotelje)
  • Stari, skupoceni, stilski nameštaj
  • Stolove
  • Police
  • Kuhinjske elemente (viseći plakari, sudopere, bela tehnika)
  • Nameštaj koji se prodaje rastavljen (za ljude koji ne vole sastavljanje i montažu, pravi košmar je kada kupe nameštaj koji se prodaje u delovima – na primer u IKEA-i. Umesto gotovog ormara ili kreveta na kućnu adresu stiže uputstvo za sastavljanje i kutije puni delova, šrafova, eksera)
Rasklapanje i ponovno sklapanje stvari zahteva vreme, mnogo napora i donosi veliku nervozu. Ko se selio već zna da se najviše vremena gubi u rastavljanju stvari i njihovoj ponovnoj montaži. Veoma je teško rastaviti i ponovo montirati nameštaj koji je već dugo vremena na jednom mestu. Dosta često je nameštaj pravljen po narudžbini u samoj sobi, i ne može da prođe kroz vrata u jednom komadu. Ako nemate mogućnost da ga spustite preko terase, onda morate da ga rasklopite.



Saveti prilikom montaže i demontaže stvari za selidbu

  • Demontaža i montaža stvari mora da se izvede vrlo pažlivo i metodično. Zato, pre nego što se pristupi toj operaciji, treba da se napravi dobar i precizan plan
  • Demontaža i montaža stvari zahteva odgovarajući alat. Pre nego što krenete sa selidbom, pogledajte koje stvari moraju da se rastave i potražite potreban alat i pribor za tu namenu. Ako su imbus šrafovi morate da potražite imbus ključeve. Šrafilica na akumulator će dosta da ubrza i olakša demontažu i montažu
  • Prilikom rasklapanja mora da se vodi računa o svim delovima koji se rastavljaju, sve do najsitnijeg šrafa i eksera
  • Treba voditi računa da se rastavljeni delovi ne pomešaju. Svaki rastavljeni deo treba posebno da se spakuje i transportuje do nove lokacije. Na primer, ako se vrši demontaža kreveta, svi šrafovi, nogari i sitniji delovi treba da se stave u jednu kesu na kojoj će se staviti oznaka (primer - bračni krevet). Na taj način neće se pojaviti “višak” delova.
  • Najbolje je da se napravi spisak delova i izvrši njihova numeracija
  • Pravilo je da se rastavlja jedan po jedan predmet. Pogrešno je početi sa rastavljanjem ormara, pa ga na sredini posla ostaviti za kasnije i početi rastavljati sto ili krevet
  • Pri demontaži stvari ne treba žuriti. Ukoliko nešto počne da ide po zlu, treba imati dovoljno vremena da se stvar popravi ili da se potraži pomoć
alat za demintažu stvari za selidbu

Koji su razlozi da se montaža i demontaža prepusti agenciji za selidbe

Selidbe mogu da se rade u privatnoj režiji ili da se angažuju specijalizovane agencije za selidbe. Ako se sami selite, onda morate i sami da rastavljate i sastavljate stvari. A nije svako sposoban za to.

Angažovanje firmi za selidbe koje će pored transporta, utovara i istovara vršiti i demontažu i montažu ima nekoliko prednosti. Najvažnije je što imaju potrebno iskustvo i znanje da to obave u najkraćem mogućem roku, bez mnogo stresa i anksioznosti za vlasnike.

Osim toga, pri selidbama kabastih i teških stvari mogu da se dese manje ili veće povreda. Radnici u agencijama za selidbe su prošli kroz mnogo montaža i demontaža, tako da unpred mogu da procene potencijalne probleme i rizike po zdravlje. Oni rade timski, međusebno se pomažu, svako zna svoj deo posla.

Agencije za selidbe poseduju sav potreban alat koji se koristi u rastavljanju i ponovnom sastavljanju predmeta - ključeve, klešta, strafcigere, imbuse, šrafilice, čekiće, itd. Osim alata, imaju i materijal za pakovanje, kao i opremu za podizanje teških stvari. Nameštaj može da bude demontiran, ali to ne znači da neće biti teških komada.

Kod demontaže i montaže stvari koje se sele, problem može da se javi kod veoma starih i vrednih komada nameštaja (kao što je starinski stilski nameštaj) koji su previše kabasti da se transportuju u komadu, ali su i previše rizični kada se rastavljaju zato što zbog njihove starosti i krtosti mogu jednostavno da se raspadnu. Za njihovo rastavljanje i ponovno sastavljanje potrebno je veliko iskustvo, znanje i pažljivost.

Još jedna pomoć koji iskusni radnici iz agencija za selidbe pružaju prilikom montaže nameštaja je štelovanje šarki na vratima ormara. Ko nema vešte ruke dobro zna koliko vremena je potrebno da se one pravilno našteluju (neki to uopšte ne uspavaju).

Demontaža i montaža stvari koje se sele deluje kako jedn
ostavan posao, ali ume da bude veoma stresno, komplikovano i naporno. Ko se selio to dobro zna. Zato je preporučljivo angažovati profesionalce koji ovaj ozbiljan i odgovoran posao rade svaki dan, i koji mogu da garantuju za svoj rad.

Tekst je objavljen na blogu ProMove



Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Saveti za nošenje nameštaja

Ukoliko planirate selidbu, a potrebno vam je nošenje nameštaja, tehnike i drugih glomaznih stvari, najbrže i najsigurnije rešenje je angaž...