субота, 26. март 2022.

Šta ne smete da radite kad se selite




Bez obzira da li se selite u svoj stan ili iznajmljujete stan sam čin selidbe može biti stresan. Naravno, ako se pažljivo pripremite i poslušate savete iskusnijih, selidba može biti jedan sasvim običan dan i lep događaj u životu. 

Dakle, postoje načini i vredni saveti koji mogu da vam olakšaju selidbu. U ovom tekstu ukazaćemo na neke stvari koje ne biste smeli da radite prilikom selidbe.


Ne čekajte poslednji dan da pronađete agenciju za selidbu


Kao i u životu, ne ostavljajte ništa za poslednji dan. Jednostavno, bolje agencije, zbog prirode posla, unapred planiraju svoje aktivnosti i imajte to na umu. 

Preporuka: oko mesec dana ranije počnite da istražujete i kontaktirate proverene agencije za selidbe kao i da prikupljate potrebne informacije oko selidbe. Ne ostavljajte za poslednji dan jer uvek ima razloga da nešto krene kako ne treba ako se ne isplanira dobro. Na primer, možda ne uspete da rezervišete kamion ili kombi za selidbe jer to niste uradili na vreme.


Ne srljajte već proverite agencije za selidbe preko dostupnih servisa


Mnogi od nas vole preporuke, ali isto tako mnogi su se opekli baš na te preporuke. Zato mobilni ili desktop u ruke i sami istražite agencije koje se vama čine da su dovoljno profesionalne i odgovorne i koje imaju korektne cene selidbe. To nije veliki posao, ali će vas osloboditi briga oko na primer oštećenja stvari u toku prevoza ili utovara i istovara. 

Bolje agencije drže do svog renomea i ostavljaju prostor da njihovi klijenti daju preporuke ili ocene. One agencije koje to ne rade možda nešto kriju pa ih pažljivije proverite.  

Preporuka: Čitati, čitati i samo čitati. Pažljivo čitajte ono što je bitno o agencijama za selidbe i sve će vam se kazti.


Elem, preporuke prijatelja da ili ne?


Na prvi pogled preporuke prijatelja ili nekog kome verujete deluju fantastično, ali život pokazuje da se one i previše olako daju, tako da ako volite preporuke potražite ih od onih koji to rade sa oprezom i kojima baš verujete. Od onih drugih budite oprezni sa preporukama i ne uzimajte ih zdravo za gotovo i to je to.


Ne ostavljate nerešeno pitanje parkiranja


Imate pun kamion i krećete na novu adresu. Zatiče vas gužva i prebukiraran pakring, ako ga uopšte i ima. 

Gde ste pogrešili? 

Pa znate i sami. Niste se valjano pripremili. Niste otišli na lice mesta i proverili uslove za parkiranje, da li postoji parking, da li se plaća, da li sme kamion ili samo kombi za selidbe. 

Preporuka: Pre selidbe proverite uslove za parkiranje na novoj adresi i uradite sve što je potrebno da obezbedite dobro parking mesto na dan selidbe.


Niste rešili putanje sa liftom


U novom stanu ili lokaciji možda ne radi lift ili ne postoji teretni lift. A šta ako imate kabaste i baš teške stvari? Ko će da ih nosi na šesti sprat? 

Nije to baš tako jednostavno kao što izgleda. Otiđite na novu lokaciju, pronađite upravnika i raspitajte se o svemu. 

Korišćenju lifta, pristupa i rezervacije parkinga, poruka za buduće komšije. To nije mnogo posla, ali će sprečiti neprijatna iznenađenja.

Preporuka: Upoznajte novu lokaciju i novu zgradu jer će vam to olakšati selidbu.


Niste na vreme uradili pakovanje stvari


Ne čekajte poslednji dan da krenete sa pakovanjem stvari. Pravovremena priprema stvari koje su potrebne za pakovanje, kutija, traka, folija učiniće da selidba teče glatko baš kako ste poželeli. Ne važi i obrnuto. 

Zašto? 

Zato što je pakovanje sporo i može da potraje a kada požurite onda postoji veća šansa da neke stvari oštetite prilikom pakovanja. 

Preporuka: Sigurno postoji veliki broj stvari koje možete spakovati i pripremiti za selidbu ranije pa onda to tako i uradite


Niste specificirali sve detalje sa agencijom za selidbe


Dogovorite sve detalje oko selidbe sa radnicima agencije. Mora da se zna ko šta radi, pogotovo ako nije selidba ključ u ruke, ili ako imate nestandardne stvari za koje je potrebna i demontaža i montaža. a o vangabaritnim stvarima da ne govorimo. 

Preporuka: Zapišite pitanja oko kojih može biti nesporazuma i rešiti ih sa agencijom za selidbe pre selidbe. Na primer za dimenzije kabastih stvari i da li mogu u lift ili ne mogu, da li mogu da se prenesu stepenicama i slično.


Ne zaboravite da platite sve račune na staroj adresi


Ovo je nešto što mnogi zaborave. 

Preporuka: Proverite sve račune na staroj adresi, da li su plaćeni jer administracija može kasnije vas da tereti za njih i to sa kamatom.


Slika:
https://www.pexels.com/photo/tired-couple-lying-on-bed-near-boxes-4247767/

3 коментара:

  1. Sasvim ste u pravu da pomoć prijatelja baš i nije uvek od koristi. Ne razmišljamo svi isto, pa ono što je nekome dobro, meni ne mora da bude, i zaista se olako daju preporuke. A tek ono da treba početi na vreme... Selidba se, jednostavno, ne radi u poslednjem trenutku. U tom slučaju, možete samo da tražite da vas agencija koja vas seli i spakuje. Jer da sami to uradite tako, u poslednjem trenutku, nema šanse.
    U suštini, kad angažujete dobru agenciju, imate šanse, bez nje, teško, čak i kad se dobro pripremite. Svi misle da znaju da nose stvari. Pozovete prijatelje, i unište vam stvari.

    ОдговориИзбриши
  2. Bez agencije se ne bih usudila da se selim, posto meni treba barem 2 kamiona da bi mi sve stalo. Imam dosta i biljaka i knjiga i slika...

    ОдговориИзбриши
  3. Ako imate mnogo stvari a novi stan možda nije odmah spreman za uselenje, možda treba da se pobrinete da pornađete adekvatno mesto za skladištenje stvari. Neke agencije imaju to rešeno, ali ne sve. Zato se prvo dogovorite sa njima, da li mogu da reše taj problem. Nije baš lepo,a ni bezbedno ostaviti stvari pod otvorenom na više dana

    ОдговориИзбриши

Истакнути пост

Saveti za nošenje nameštaja

Ukoliko planirate selidbu, a potrebno vam je nošenje nameštaja, tehnike i drugih glomaznih stvari, najbrže i najsigurnije rešenje je angaž...