петак, 15. април 2022.

Kako se preseliti u zgradu bez lifta

 

 

Navikli smo se na komfor. Postojanje teretnog lifta ili običnog lifta u zgradama je sasvim rutinska i normalna pojava. Ali, šta kada se pojavi ali koje sreću kvari? Šta ako se useljavate u zgradu u kojoj nema lifta, ili u kojoj jednostavno ne radi lift u periodu u kome se vi selite? Mnoge zgrade u Beogradu su projektovane da budu bez lifta ako nemaju više od tri sprata. Pa dogodi se, ili gle čuda vi se baš na treći sprat selite. 

Čitajte naš tekst i skupljajte korisna iskustva i savete jer nikad se ne zna da li ćete se i vi možda naći u toj situaciji jer poznato je da lifotvi u prestonici nisu svetla tačka. U mnogim zgradama održavanje liftova je jako skromno, nekada ga i nema pa su česte situacije da liftovi ne rade dok stanari bitku biju da prikupe sredstva za održavanje.. 

Osnovni problem zbog nepostojanja ili nefunkcionalnosti lifta je prenošenje teških i kabastih stvari.


Kako prebroditi problem sa liftom?


Nema previše dobrih rešenja, ali ima rešenja. Ako ste u dobroj finansijskoj situaciji možda nećete ni seliti većinu stvari sa stare lokacije. Da li ćete ih prodati ili pokloniti to je sasvim drugo pitanje, ali ste u tom slučaju rešili jedan problem preselenja tih stvari na novu lokaciju gde je lift nedostupan.

Naravno, za većinu je to previše optimističan scenario koji se ne može tek tako lako priuštiti. Onda idemo na varijantu B.

Težu i stresniju varijantu jer sledi premeravanje stepenica, prolaza, vaših kabastih stvari i naravno dogovori sa radnicima agencije oko svih detalja koji mogu da utiču na tok selidbe. A ponajviše zbog dimenzionisanja potrebnog broja radnika i vremena za selidbu.


Demontaža i montaža nameštaja


Ono što možete uraditi je da premerite kabasti nameštaj i da se dogovorite sa iskusnim radnicima agencije za selidbu na koji način da se uradi demontaža i montaža kada znate da se useljavate u stambenu zgradu bez lifta.

Morate biti sigurni da će veći komadi nameštaja moći da se prenesu stepenicama kao i kroz sve ulaze koji postoje na novoj lokaciji. U suprotnom možete naići na nepremostive probleme i nemogućnost da vaše stvari unesete u novi stan. 


Šta uraditi pre selidbe u zgradu bez lifta


Dakle, najvažnije je upoznati se sa situacijom na novoj lokaciji. Premeriti ulaze, stepenice a onda vaše stvari koje će morati da se prenesu kolicima ili na neki drugi način poznatiji u narodu kao kičma trans.


Kako zaštititi stvari koje će se prenositi stepenicama?


Ručno prenošenje teških stvari može dovesti do njihovog oštećenja. Zato ih pažljivo zamotajte i obložite kabaste predmete nameštaja sa prikladnom ambalažom. Preventive radi jer su i skupe stvari koje ne nabavljate svaki dan. A nošenje teških stvari često dovodi do toga da one udaraju u zid ili ogradu stepenica, prosto jer su teške a stepenice mogu biti jako uske i nekomforne za prenošenje stvari.

Razmišljajte unapred. Gde god to situacija dozvoljava poželjno je da radnici koji učestvuju u selidbi koriste kolica. Sigurnije je i lakše. Pre selidbe obavezno proverite da li agencija ima takva kolica jer su ona često jedini način da se olakša prenošenje.


Ne precenjujte sopstvene mogućnosti!


Ako se niste bavili teškim fizičkim radom ne precenjujte sopstvene mogućnosti i ne razmišljajte da je to tako lako. Nije i pažljivo procenite sopstvene mogućnosti ako se odlučite da i vi teglite teške stvari. Takođe, korišćenje kolica natovarenih teškim stvarima nije za početnike jer je to drugačije nego vožnja automobilom.

Možda ćete morati da koristit spoljašnje dizalice ili elevatore, pogotovo ako su pitanju međunarodne selidbe, ali o tome ćete dobiti informacije od agencije koja ima iskustva.


Obucite se prikladno ako želite i vi da nosite stvari


Manite fenseraj i modu. Selidba je težak posao i obucite prikladnu i adekvatnu odeću i obuću koja vas neće sputavati tokom selidbe i prenošenja stvari. To nije stvar samo udobnosti već i vaše sopstvene bezbednosti pa birajte odeću od fleksibilnih materijala a obuču koja vam štiti noge i pogotovo članke i koja se ne kliza.

Izbegavajte velike komada nakita na sebi jer mogu itekako zasmetati. Obavezno pripremite zaštitne rukavice jer prenošenje teških predmeta uopšte nije lako a rukavice će omogućite da predmete držite stabilnije.

Pažljivo dimenzionišite potreban broj ljudi za selidbu. Nošenje teških tereta nije samo za dvojicu a pogotovo ne za jednog.


Angažujte profesionalnu agenciju za selidbe


Najrazumnije što možete učiniti kada se useljavate u stan koji nema (teretni) lift je angažovati profesionalce u oblasti selidbi koji će obaviti najteži i najodgovorniji posao. Zaboravite prijatelje jer oni nisu obučeni i pogotovo nisu iskusni u prenošenju ovakvih tereta u teškim uslovima, preko stepenica na primer.


Izvor: Srbijaspace.com


Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Saveti za nošenje nameštaja

Ukoliko planirate selidbu, a potrebno vam je nošenje nameštaja, tehnike i drugih glomaznih stvari, najbrže i najsigurnije rešenje je angaž...