субота, 18. децембар 2021.

Najbolji materijali za pakovanje pokućstva, za selidbu bez stresa

 

Posle mnogo traganja, pronašli ste novi dom, baš po meri svoje porodice. Isplanirali ste preseljenje, zakazali termin kod agencije za selidbe i sada ste spremni za pakovanje. Pored svih obaveza koje ste imali da obavite, potpuno ste zaboravili na materijal za pakovanje stvari.

Jeste, kako kažu:

“Ko se seli, taj se ne veseli”.

Pa još ako pomislite da biste na materijalu za pakovanje mogli da uštedite, može i da vam presedne. Hoćemo da kažemo da je veoma važno da uložite u pravi materijal za pakovanje, da bi vaše stvari na novu adresu stigle u komadu i bez oštećenja.

U ovom tekstu, bavićemo se upravo najboljim materijalima za pakovanje, koje preporučuju i agencije za selidbe. Naravno, ako u tome nemate iskustva ili niste baš vični, možda je najbolje prepustiti i taj posao agenciji jer je to, osim prenošenja stvari, takođe usluga koju one nude. A s obzirom na kvalitet, usluga pakovanja nije ni mnogo skupa.

Ali, ako ipak želite da se pakujete sami, hajde da vidimo šta sve treba nabaviti, da bi selidba protekla bez stresa i eventualne štete. Po mišljenju stručnjaka, ovi materijali pružaju najbolju zaštitu za sve, počev od lomljivog posuđa, do delikatnih antikviteta i elektronike.


#1. Streč folija


 Streč folija nam je jedan od dobro poznatih materijala u domaćinstvu, koji najčešće koristimo u kuhinji, za pakovanje hrane prilikom odlaganja u frižider. Ali, osim ove, streč folija ima još mnogo načina primene. Videli smo to, recimo, na aerodromu, kada nam prilikom predaje prtljaga ponude da nam kofere umotaju folijom, što daje dodatnu sigurnost da se prilikom utovarivanja u avion neće otvoriti, a naše lične stvari završiti rasute po pisti. Ali, tu nije kraj!

Streč folija se može koristiti za oblaganje predmeta koje su već spakovani u kutije, jer im u tom slučaju daje zaštitu i od vlage. Lako se prilagođava raznim oblicima jer je, kako joj i samo ime kaže – rastegljiva, prilično otporna (naročito kada se omota više puta, tako da štiti kako od vlage, tako i od prašine. A pritom, prodaje se u velikim rolnama, na kilogram, tako da joj je i cena pristupačna. Zbog svega toga, uvek je korisno imati je u kući, a prilikom selidbe je zaista neophodna.


#2. Pucketava, puc-puc ili folija sa mehurićima


 Ova folija svoju primenu ima svuda. Danas se koristi i u poštama, za pošiljke sa oznakom “lomljivo”. Kao deca, ponekad smo dobijali igračke, koje su bile pakovane u ovu foliju i sasvim sigurno, svi smo s uživanjem bušili mehuriće, pri čemu su se čuli zvuci pucketanja. Ova igra bila je prosto hipnotišuća, jer su deca znala satima da se zabavljaju na taj način, sve dok i poslednji mehurić ne pukne, što nije bilo ni tako loše, jer su roditelji za to vreme mogli da se opuste.

Elem, pucketava folija je, kao što smo već rekli, odlična za pakovanje lomljivih i osetljivih stvari. U tome je nenadmašna. Sve što u nju umotate, ne samo što će kao i kada je u pitanju streč folija, ostati suvo i čisto, već i zaštićeno od udaraca. U nju se pakuje sve lomljivo, počev od posuđa, do nameštaja sa oštrim ivicama, kao i elektronskih uređaja. Tokom selidbe, može se desiti da vam prilikom prenošenja stvari ponešto i ispadne. Ali, ako je upakovano u puc-puc foliju – najverovatnije će proći bez ikakvih oštećenja.

Prilikom pakovanja krhkih predmeta u pucketavu foliju, nemojte štedeti. Predmet možete prvo umotati u papir, pa u pucketavu foliju, koju treba pričvrstiti lepljivom trakom. Zatim, pažljivo spakovati u kutiju, a slobodan prostor oko njega popuniti nekim drugim materijalom ili sa još malo ove folije. Tako se čak ni najkrhkiji predmeti neće oštetiti.


#3. Stiroflip – stiropor za pakovanje


 Ako volite da grickate flips, jasno vam je o čemu se radi. To je stiropor u raznim sitnim oblicima, najčešće u obliku dobro poznatih grickalica, koji je, pored puc-puc folije, još jedan materijal koji omogućava da vaši dragoceni a krhki predmeti, stignu na novu adresu neoštećeni.

Stiroflip se preporučuje za popunjavanje praznog prostora oko osetljivih predmeta spakovanih u kutije, jer im onemogućava kretanje i tumbanje prilikom nošenja. U zavisnosti od količine takvih predmeta, postarajte se da kupite dovoljno stiroflipsa, a onda sipajte prvo jedan sloj na dno kutije, postavite već upakovan željeni predmet, pa ostatak kutije i sav okolni prostor dopunite stiroflipsom. Ovako spakovan predmet, ako treba, može da stigne i da na drugi kraj sveta, a da pritom ostane neoštećen.

Naravno, ako je u pitanju neki predmet ravnih linija, u istu svrhu mogu se koristiti i blokovi stiropora, kao što se pakuju elektronski aparati. U tu svrhu, najbolje je prilikom kupovine sačuvati originalne kutije, u kojima su aparati kupljeni, jer definitivno ništa nije bolje od toga.


#4. Polietilenska pena, vreće ili ploče za pakovanje


 Polietilenska pena dolazi u nekoliko različitih oblika. Najčešće su u obliku rolni, kesica i folija od pene, kao i štitnika za uglove od istog materijala. Može se koristiti za sve vrste predmeta, počev od posuđa, preko ogledala i umetničkih slika, do raznih ukrasa i nakita. Za veće predmete, najbolje je kupiti je u rolni ili u listovima, dok se manji  predmeti mogu spakovati u kesice. U suštini, ona je jedan od najjednostavnijih materijala za upotrebu, ali nažalost, nije baš najjeftinija.

Prilikom pakovanja, ako u penu pakujete šolje, čaše ili tanjire, najbolje je da koristite kesice, ali pakujte svaki predmet posebno, inače ih pena neće sačuvati. Za one krupnije predmete, najbolje je umotati ih cele, pa pričvrstiti lepljivom trakom, a onda ubaciti u kutiju odgovarajuće veličine i okolo sipati stiroflips, ili ubaciti komade folije sa mehurićima.


#5. I ono najvažnije – kutije za pakovanje

Oni koji su se selili već više puta, znaju da o kutijama treba razmišljati više nedelja unapred, pa za početak zamoliti trgovce u radnjama blizu vas da vam sačuvaju kutije u kojima im stiže roba. Naravno, ne očekujte da će vam ih čuvati u nedogled, obiđite ih svakog dana uveče, pred zatvaranje. Ali to obično nije dovoljna količina, pa treba razmisliti i o nabavci novih, specijalno za ovu namenu.

Kutije se mogu kupiti u specijalizovanim radnjama koje se obično nalaze u blizini fabrika kartonske ambalaže, ali možete se obratiti i agenciji za selidbe koja vam ih može nabaviti povoljnije, pa i pomoći sa pakovanjem. Za ovu svrhu, koriste se troslojne ili petoslojne kutije, u zavisnosti od predmeta koje u njih pakujete.

Kutije se, zbog lakšeg pakovanja i prenošenja, dostavljaju rasklopljene, pa sklapaju na licu mesta i pričvršćuju lepljivom trakom, a po potrebi i kanapom. Ono na šta treba obratiti pažnju je njihova nosivost. Nemojte ih pretovarivati, jer bi mogle da puknu. Dobro ih omotajte lepljivom trakom i na njoj nikada nemojte štedeti jer je zaista jeftina. Što je šira, to će pakovanje biti brže, sigurnije i kvalitetnije.

Na svakoj od kutija napišite detaljan spisak šta se u njoj nalazi, jer ako to ne uradite, može vam se desiti da na novoj adresi sedite u sred sobe pune kutija i ne znate odakle da počnete. Da ne pričamo o tome da, ako vam nešto zatreba, nećete znati gde ste to stavili, pa ćete otvarati kutije jednu za drugom i možda tek u poslednjoj pronaći ono što tražite. Možda to zvuči kao scena iz crtanog filma ali priznaćete, vrlo je moguće da se tako nešto dogodi.


#6. Sitne potrepštine


Osim navedenih, tu su, naravno, i sitne potrepštine. Recimo, trake za pakovanje, kanapi, flomasteri i ostale sitnice koje smo već u nekom momentu pomenuli. One nisu skupe i na njima nikada ne treba štedeti jer će vam pomoći da i selidba, i raspakivanje na novoj adresi, prođu što lakše i sa manje stresa.


#7. Specijalni setovi za pakovanje za selidbu

 

Ako ne želite da razmišljate da li ste nešto zaboravili, uvek možete da kupite neki od setova zapakovanje za selidbu, koji se danas prodaju i preko interneta. Oni sadrže po malo od svih ovih pomenutih materijala i dolaze u tri veličine, dakle – mali, srednji i veliki. Ipak, može vam se desiti da vam ono čega ima u setovima ne odgovara jer samo vi znate koliko čega imate u kući i šta vam je od materijala, u odnosu na to, zaista  potrebno.

Zbog toga, ovi setovi mogu biti spas ako u poslednjem momentu morate da nabavite materijal, ali isto tako, može vam se desiti da nečega nemate dovoljno, a nečega vam posle selidbe i ostane. Zato je bolje dobro razmisliti, pa nabaviti pojedinačno, sve što vam je potrebno.


Pa, jeste li spremni za selidbu?


 

Ako ste nabavili sve što je potrebno za pakovanje, možete polako da počnete da se spremate za preseljenje. Sve što vam je sada potrebno je dobra agencija za selidbe, koja vam može pomoći oko pakovanja, a zatim sve vaše stvari neoštećene preseliti na novu adresu.

Mnogi se odluče da selidbu obave sami, uz pomoć prijatelja, ali to retko kad prođe bez ikakvih problema. Svi misle da je nošenje stvari jednostavno, sve dok se ne dogodi da im se neki od dragih predmeta prilikom selidbe oštete i tako nepovratno izgube. Zato bolje ne rizikujte, angažujte profesionalce i ne brinite, sve će proći u najboljem redu.

Srećna vam selidba i sve najlepše u novom domu.

 

Autorski tekst: Jelena Todorović

Izvor: NekretnineBre


 

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Saveti za nošenje nameštaja

Ukoliko planirate selidbu, a potrebno vam je nošenje nameštaja, tehnike i drugih glomaznih stvari, najbrže i najsigurnije rešenje je angaž...