недеља, 24. септембар 2023.

Selidba u Belgiju iz Srbije
Nijedna međunarodna selidba iz Srbije za neku drugu državu nije jednostavna pa ni selidba iz Srbije za Belgiju. Ipak, glavu gore ako ste doneli takvu odluku niste prvi i naredni tekst treba da vam pomogne u odluci o preseljenju u ovu staru evropsku državu.

Preseljenje iz Srbije u Belgiju je proces i to složen proces koji zahteva pažljivo planiranje. Jako je bitan i redosled koraka koji morate da preduzmete kako biste se legalno nastanili u Belgiji. Evo osnovnih koraka koje treba da preduzmete:


Odluka o selidbi


Pretpostavka je da ste doneli odluku na temelju jako dobrih i valjanih razloga bilo da su oni privatne ili poslovne prirode. Samim tim podrazumeva se da ste se raspitali o životu i radu u Belgiji kako biste se što lakše uklopili u život lokalne zajednice.


Istraživanje i planiranje


Dobar i pravovremen plan je pola obavljneog posla. Razmislite o razlozima za selidbu i gde želite da živite u Belgiji. Razmotrite stvari poput posla, stanovanja, zdravstvenog osiguranja i obrazovanja. Ili ste to već sve rešili pa vam ostaju tehnikalije kako da najlakše preselite svoje stvari i rešite papirologiju u ovoj državi. 


Viza i boravište


Za građane Srbije, do 90 dana nije potrebna cviza ali vi se selite na duže zar ne? Onda treba da se raspitate o uslovima boravka u ovoj državi. Posetite belgijsku ambasadu ili konzulat u Srbiji kako biste saznali više o vizama i uslovima za boravak. To je najsigurniji način osim kao nemate nekog bliskog tamo da vam u svemu tome pomogne i olakša korake.


Posao i radna dozvola


Sve je lakše ako imate posao u Belgiji. Ako nemate posao pre selidbe, nađite načina, potrudite se da pronađete posao u Belgiji. Neki poslodavci vam mogu pomoći oko radne dozvole, ali je važno da proverite uslove za rad u Belgiji jer svaka država ima neke svoje specifičnosti. 


Stambeno pitanje


Ne možete živeti u parku niti na peronu niti u metrou. Pronalaženje stana ili kuće u Belgiji je bitno i esencijlano za vaš normalan boravak u ovoj državi. Možda želite da unapred istražite tržište nekretnina u Belgiji i kontaktirate agente za nekretnine ili pretražite oglase na internetu kako biste se uputili u cene i u slove iznajmljivanja nekretnine. Naravno, sve pod uslovom da to već niste obezbedili ili da vam to nije rešio poslodovac.


Zdravstveno osiguranje


Za nedaj bože, ili za normalan život potrebno je da imate neko zdravstvneo osiguranje. Belgija ima odličan sistem zdravstvenog osiguranja, ali će vam biti potrebno da se prijavite i izaberete osiguravajuću kuću kako biste bili pokriveni. Ovo morate smai ili će vam to poslodavac rešiti ali u svakom slučaju morate biti osigurani u Belgiji.


Obrazovanje


Ako krećete porodično, pa imate školsku decu, razmislite o obrazovnim opcijama u Belgiji i upišite ih u odgovarajuću školu ili vrtić ako su deca predškolskog uzrasta. Pretpostalvjamo da ste već počeli da učite strani jezik jer ne bi bilo pametno da to krenete da radite po preseljenju u Belgiju.


Poreske obaveze


Porez u ouređenim državama je svetinja a Belgija jeste uređena država. Razgovarajte sa poslodavcima ili prijatlejima koji žive u Belgiji kako biste lakše razumeli svoje poreske obaveze u Belgiji i Srbiji.


Registracija i društveni servisi


Po dolasku u Belgiju, registrujte se, ili prijavite u opštini gde ćete živeti. To će vam omogućiti pristup društvenim servisima i dokumentima.


Učenje jezika


Kada znate jezik države u kojoj boravite sve je neuporedivo lakše. Belgija ima tri službena jezika: holandski, francuski i nemački. Učenje jezika značajno će vam olakšati svakodnevnu komunikaciju i integraciju. Važi i obrnuto. Sve će vam biti neuporedivo teže dok ne savladate jezik lokalne zajednice.

Nasuprot uvreženim mišljenjima ljudi u Belgiji su dragi i simpatični, iako se oseti dosta velika razlika u mentalitetu Flamanaca i Valonaca. Normlani ljudi, vole da se druže po restoranima ili odu sa društvom na pivo posle posla. 


Klima u Belgiji


Zaboravite periode toplih dana kao u Srbiji. Belgija je prilično drugačija. Temperature su u proseku niže, nisu previše niske, ali ni visoke, i što je posebno oblno za nas iz Srbije, malo je sunčanih dana, a previše tmurnih i kišnih. 

Koliko to utiče na neku negativnu atmosferu medju ljudima, često se može videti po njihovim licima dok šetate gradom. Iako ćete ih često videti namrgođene, bez osmeha postoje načini da sami učinite sebi život lepšim u Belgiji i sa više osmeha.


Finansije


Selidba u Belgiju iz Srbijenije jednostavna ali ne besplatna.  Pravilno planirajte svoje finansije za selidbu, uključujući troškove putovanja, smeštaja i svakodnevnih životnih potreba kao i troškove agencije za međunarodne selidbe.

Život menja pravila i stoga se pravila i uslovi za selidbu u inostranstvo mogu promeniti iz godine u godinu, pa je važno da kontaktirate belgijsku ambasadu ili konzulat u Srbiji kako biste dobili najnovije informacije i savete.

Pre selidbe iz Srbije za Belgiju, obavezno se konsultujte sa profesionalnim savetnicima za imigraciju i poreze kako biste osigurali da sve procesirate legalno i bez problema.


Bonus video atmosfera selidbe uz muziku i pesmu:


Izvor za video: https://fb.watch/nfEebd7gUY/


2 коментара:

  1. Lepo objašnjeno, svaka čast. Još da sam mlađa, pa da odnesem sudskom prevodiocu dokumente na prevod, pa da se iselim iz ove sve nesrećnije države. Nažalost, to neće da može tako lako...

    ОдговориИзбриши
  2. Belgija je super za život. Da sam mlađa, kao što nisam, pa da odnesem svoje dokumente na prevod kod sudskog prevodioca i preselim se odmah. Mislim da bih se vrlo brzo snašla.

    ОдговориИзбриши

Истакнути пост

Saveti za nošenje nameštaja

Ukoliko planirate selidbu, a potrebno vam je nošenje nameštaja, tehnike i drugih glomaznih stvari, najbrže i najsigurnije rešenje je angaž...