петак, 11. новембар 2016.

Garancije za selidbe

Kako se obezbediti prilikom selidbe?

Ugovor sa agencijom za selidbe, neka vrste garancije za stvari su prvo što nam padne na pamet. Ali, da li u praksi zaista tako? Pa krenimo od početka.
Štednja, racionalnost, smanjeni prihodi, povećani prihodi, školovanje, posao, privatni razlozi. Šta sve danas ne utiče na to da se promeni mesto stanovanja ili boravka. I kada dođe taj trenutak, kada treba da se promeni mesto stanovanja, uvek se pojavi zebnja, briga, da li će sve proteći kako treba? Da li će sve stvari biti sačuvane od oštećenja, a pogotovo one vredne? I još nešto vrlo važno, da li imamo pravo na slobodne dane zbog selidbe? Koliko nas zakon štiti prilikom promene mesta stanovanja?Ugovor o selidbi


Teorijski, Ugovor o selidbi se pravi između fizičkog ili pravnog lica koje se seli i agencije za selidbu (obavezno regostrovano kod APR što nije teško proveriti). On se realizuje u pismenoj formi na već unapred definisanom obrascu. 
Usmeni dogovor i usmena garancija koju dobijete od firme za preseljenje nisu pravno obavezujući ni za jednu stranu u ovom procesu.

Većina nas koja se selila sa puno stvari, zna koliki je to stres. Pogotovo što većini nije svejedno da li će se ili neće stvari oštetiti u toku utovara, istovara ili samog prevoza stvari. I većina od ans je poverovala vlasnicima firmi koje su nas selile da će to uraditi baš onako kako želimo. Odgovorno, pažljivo, kvalitetno i profesionalno, čime se izbegavaju problematične situacije u pogledu oštećenja ili gubitka stvari. Naravno, kada usmeni dogovori nisu adekvatna mera sigurnosti, postoje i drugačiji načini. Ugovor o selidbi treba da obavezuje agenciju da pruži određenu garanciju u meri u kojoj njeni radnici učestvuju u procesu selidbe. Kao i u životu, teško je pokriti sve situacije takvim ugovorom, ali ako ste baš uporni i želite da se maksimalno obezbedite, onda bi trebalo da za određene problematične faze u toku ovog procesa proverite mogućnosti dodatnog osiguranja kod osiguravajućih kuća.

Veće agencije za selidbe u Beogradu ili u drugim gradovima Srbije, obezbeđuju svoje klijente od raznih slučajeva štete koje se mogu pojaviti tokom utovara, istovar ili trasnprota, tako što stavi ili robu ako je u poitanju transprot robe, osiguravaju kod osiguravajućih kuća. Na taj način klijent korisnik ovih usluga ima dodatno osiguranje i veću sigurnost da će sve proteći kako treba.Naravno, kada su radncii savesni, odgovorni i profesionalni, mogućnost oštećenaj stvair je svedena na minimum. U praksi se pokazalo da je posvećenost i odgovornost radnika koji učestvuju u selidbi, ključ dobro obavljenog posla. Dodatni faktor sigurnosti nekada predstavlja i samo prisustvo vlasnika, kao i dobro pripremljene stvari i okruženje za ceo proces (materijal za pakovanje, liftovi, pristupni parking, komšiluk).

Naša preporuka i sugestija u cilju sprečavanja ili minimiziranja oštećenja svojih stvari, odnosno njihov gubitak, je da sami budete prisutni i kontrolišete radnike koji učestvuju u pripremnim radnjama kao i prilikom transporta.

Ipak, jedna od najboljih garancija za kvalitetno preseljenje bez stresa, je pouzdana firma koja ima visoko obučene i iskusne radnike. Prepoznati i odabrati ovakvu firmu je pravi potez i najbolje rešenje da će sve proteći u najboljem redu. Preporuka, kometnari korisnika ovakvih firmi su dobar putokaz za pronalaženje prave firme. 

3 коментара:

  1. Usmeni dogovor i usmena garancija za bilo kakvu uslugu ili posao nemaju pravnu zastitu i garanciju zato je najbolje da sve to stavite na papir kako bi imali validan dokaz na sudu ukoliko pravno ili fizicko lice ne ispostuju dogovor.

    ОдговориИзбриши
  2. Retko ko potpisuje ove ugovore kod selidbi, zato treba angazovati agencije koje to rade i koje su ozbiljne

    ОдговориИзбриши
  3. Ako su vam stvari vredne, ili vi mislite da su vredne i želite selidbu ključ u ruke nije zgoreg da napravite neki Ugovor o selidbi jer reč u srpskom biznisu i nije neka kateogirja koja garantuje da će agencija za selidbe snositi troškove eventualne štete oko oštećenje ili gubitka stvari.

    ОдговориИзбриши

Истакнути пост

Saveti za nošenje nameštaja

Ukoliko planirate selidbu, a potrebno vam je nošenje nameštaja, tehnike i drugih glomaznih stvari, najbrže i najsigurnije rešenje je angaž...