уторак, 21. новембар 2023.

5 stvari koje vam neće reći kod selidbe

 




Ako nemate iskustva u selidbama pa dođe trenutak za promenu adrese naslušaćete se saveta stručnjaka da je to luk i voda. Laganica. Samo pozovete agenciju za selidbu i eto rešenja za sve probleme. 

Nije tako. Spremite se i na one trenutke.

Pakovanje. Dizanje tereta. Stres. Uzbuđenje. Nostalgija. Umor. To znaju oni koji su se selili. 

Selidba se može doživeti i kao ozbiljno životno iskustvo. Jer nema baš sličnih situacija u kojima imate toliko stvari na vašoj listi obaveza. Ako ste neiskusni teško je znati odakle početi ili kada zvati agenciju za selidbe. 

Glavu gore. Ne dozvolite da ovaj, najčešće lep događaj, zasene ipak samo tehnikalije povezane sa selidbom. U želji da vaše iskustvo sa selidbom ostane pozitivno daćemo nekoliko saveta kako da vaše iskustvo bude  konačnici pozitivno. Evo pet stvari koje vam agencije a ni tzv. savetnici neće reći a povezane su sa selidbom.  


1. Možete podelite poslove oko selidbe i prilagoditi svoju uslugu. 


Abba bi rekla "Money, Money, Money", ali zaista je tako. U zavisnosti od vašeg vremena ali pre svega budžeta, možete definisati koje segmente poslova oko selidbe želite da obavlja odabrana agencija za selidbe a koje ćete sami uraditi. 

Ako vam ne treba selidba ključ u ruke prilagodite je svom vremenu i budžetu. Sve od pakovanja, utovara, istovara, transporta, pa raspakivanja može biti podeljeno ili možete sami uzeti učešća u ovim poslovima više ili manje. Ako nemate puno stvari, pogotovo ne kabastih stvari možda vam treba samo vozili, kombi ili kamion. Dakle, sami definišete opcije za selidbe. 

Možda ćemo vam pomoći ako kažemo da treba da kreirate plan selidbe koji vam odgovara.


2. Selidba van špiceva smanjuje troškove. 


Zaista je tako. Nije ista cena kada su pikovi selidbi i kada nisu. Ako imate fleksibilnost, selidba u kasnu jesen ili zimu može zaista pomoći recimo kroz smanjeni budžet. Agencije za selidbe obično imaju više posla leti, pa se selidbe izvan špica podstiču nižim cenama ili bržim selidbama. Ako vam treba više razloga:

  • Neke firme za selidbe mogu sniziti cene i do 30% van sezone. 
  • Nakon špica sezone selidbe a to je najčešće leto, saobraćajni uslovi imaju tendenciju da budu manje gužve (tj. neće biti tolike gužve oko parking mesta npr. u velikim gradovima kao što je Beograd).
  • Hladnije vreme štedi energiju. Ne zaboravite da su severnjaci, ili oni koji žive na severnijim delu kontinenta, vredniji. Više rade, možda i zato što nemaju previše sunčanih dana.
  • Putevi će verovatno biti manje zakrčeni (posebno u turističkim područjima) i sama selidba će ići brže.  


3. Online procena troškova selidbe smanjiće gubitak vremena oko selidbe. 


I još nešto. Uvek tražite pisanu ponudu od agencije na licu mesta, jer reč nekada nije dovoljna pogotovo ako imate vredne stvari. 

Dok online ponude mogu biti od pomoći kada upoređujete kompanije za selidbe ili da dobijete opštu predstavu o tome koliko bi vaša selidba mogla koštati, jedini način da dobijete tačnu procenu vaših troškova selidbe je da dobijete internu ponudu. Ovo vam daje zagarantovanu procenu ili procenu najveće koja se ne sme premašiti.  

Postoji više promenljivih koje utiču na cenu – uključujući težinu vaših stvari, koliko će to trajati, koliko će to biti teško za realizaciju itd. – i bez njihovog uzimanja u obzir procena može biti pogrešna. Bez obavezne ponude na licu mesta, možda ćete na kraju platiti mnogo više nego što ste očekivali. 


4. Planirajte unapred a ne zaboravite da je vreme novac


Vaš račun za selidbu počinje čim vaši selidbe stignu. Ako ne mogu pronaći mjesto za parkiranje, naplaćuje vam se vreme potrebno za pronalaženje mesta ili vreme potrebno za utovar kamiona parkiranog u susednom bloku. 

Ako ste u mogućnosti, rezervišite za njih mesto pored svoje kuće ili stambene zgrade tako što ćete postaviti kante za smeće ili znak koji označava rezervaciju za selidbe.  

Ostali korisni saveti za pripremu: 

  • Informišite se o svim specifičnostima (liftovi, stepenice, udaljenost do parkinga, itd.)
  • Rezervirajte liftove u svojoj novoj stambenoj zajednici 
  • Budite u potpunosti spakovani do trenutka kada vaši selidbe stignu (ako niste sigurni kako se spakovati za selidbu, kontrolna lista bi vam mogla pomoći)
  • Rastavite svoj veliki nameštaj


5. Pročitajte recenzije drugih kupaca. 


Recenzije na Internetu su važne. Više niste mali i sami znate da ljudi vole da ostave komentare. I to ekstremne. One dobre i one loše. Čuli ste dovoljno horor priča da znate da nisu sva iskustva jednaka. 

Proverite agencije za selidbe koje ste izdvojili čitajući recenzije i tražeći njihovu solventnost u APR-u. Recenzije kupaca će vam reći više o tome šta možete očekivati ​​od svake firme koja se bavi ovim poslom. 


Da li vam je lakše posle čitanja ovog teksta?


Imajući na umu ove savete, možda ćete lakše isplanirati i realizovati vašu selidbu. Iako selidba sama po sebi nije laka. Ipak to treba da bude lep, svečan i događaj koji ćete pamtiti po nečemu pozitivnom.

Slika: pexels.com


2 коментара:

  1. Uvek kada trazim neku uslugu gledam recenzije i odaberem firmu koja ima najbolje ocene.

    ОдговориИзбриши
  2. Daleko lakše, sad bar znam na šta sve treba da obratim pažnju, pošto nemam mnogo iskustva sa selidbama. Hvala :)

    ОдговориИзбриши

Истакнути пост

Saveti za nošenje nameštaja

Ukoliko planirate selidbu, a potrebno vam je nošenje nameštaja, tehnike i drugih glomaznih stvari, najbrže i najsigurnije rešenje je angaž...