петак, 27. октобар 2023.

Koje je pravo vreme za selidbu u novi dom, i zašto je jesen najkomfornija opcija

 

Preseljenje u novi dom može da bude uzbudljivo, ali i stresno iskustvo, a odabir pravog trenutka je od ključnog značaja, da bi sve prošlo glatko. U ovom tekstu, bavimo se upravo temom koje je pravo vreme za selidbu u novi dom, i zašto je jesen najkomfornija opcija, uzimajući u obzir različite faktore koji mogu da utiču na vašu odluku.

Proleće i leto – vrhunac sezone selidbi

Najpopularniji termini za selidbe su proleće i leto, a evo i zašto:

# Vremenski uslovi: U ovom periodu, vremenski uslovi su blaži i predvidljiviji, što selidbu čini udobnijim iskustvom. Manji je rizik od kiše, snega ili mraza (u proleće), što ponekad može da zakomplikuje ceo proces.

# Dani su duži: Duži dani i više dnevnih sati, pružaju više vremena za pakovanje, utovar i istovar, omogućujući efikasniju selidbu.

# Školski raspust: Porodice sa školskom decom često se sele upravo u ovo vreme, jer su deca na raspustu, tako da je sve mnogo manje komplikovano.

# Boravak na otvorenom: Ako vaš novi dom ima dvorište, selidba tokom letnje sezone omogućiće vam da uživate u živahnijem i atraktivnijem otvorenom prostoru.

Međutim, zbog velike potražnje tokom ovog perioda, neophodno je da rezervišete termin kod agencije za selidbe dovoljno vremena ranije, da biste bili sigurni da ćete moći da se preselite baš onda kada treba. Kod nekih agencija, u tom periodu selidba može da bude i malo skuplja, pa zato razmislite još jednom kada pravite planove.

A zašto je jesen najkomfornija opcija?

Jesen nudi kompromis između povoljnih uslova leti, i manje potražnje zimi.

# Vremenski uslovi: Jesen se često može pohvaliti relativno blagim i stabilnim vremenom, što ga čini idealnim za selidbu. Miholjsko leto je u našim krajevima česta pojava, tako da je vreme sasvim prijatno za akcije kao što je selidba.

# Manja potražnja: Kako se vrhunac sezone selidbi spušta, možda ćete imati više fleksibilnosti prilikom zakazivanja termina kod agencije za selidbe, što vam može uštedeti izvesnu sumu novca.

# Školska godina: Ako imate decu školskog uzrasta, selidba u ranu jesen može biti problematična, zbog premeštanja dece u drugu školu tokom polugodišta. Ali, ako se ne selite daleko, pa od prvog dana možete da ih vodite u novu školu, to može biti dobra opcija.

Zima: ušteda na troškovima i manja gužva

Preseljenje tokom zimskih meseci (od kraja novembra, pa sve do februara) je manje uobičajeno, ali ima svojih prednosti:

# Ušteda na troškovima: Agencije za selidbe ponekad ponude popust na cenu za preseljenja van sezone, što vam može uštedeti novac pripremljen za ovu akciju.

# Dostupnost: Veća je verovatnoća da ćete lako obezbediti željeni datum preseljenja, jer agencije imaju manje posla, pa je vaša konkurencija manja.

# Manje stresa: Selidba tokom praznika može biti odličan način da zaobiđete uobičajeni stres, povezan sa samim praznicima, ali je potrebno malo više planiranja.

Međutim, budite spremni na izazovne vremenske uslove kao što su kiša, sneg ili led, koji mogu da vam otežaju sam proces selidbe.

Medjunarodne selidbe

 

Ukoliko se selite u inostranstvo, najbolje vreme za selidbu takođe može da varira u zavisnosti od dela sveta u koji se selite. Na primer, severni delovi poput Škotske, Skandinavije, Kanade, i tako dalje, tokom većeg dela godine imaju poprilično nepredvidljivo vreme, pa je preporučljivo birati proleće ili leto.

Ako se selite negde bliže moru, u letnjoj sezoni morate da računate na veći priliv turista, što vam znatno može otežati selidbu. U tom slučaju, birajte radije jesen, ili čak zimu.

A ako se selite u urbana područja ili svetske prestonice poput Praga (fotografija iznad) Pariza, Londona, Njujorka i sličnih velikih gradova, rezervacija dovoljno vremena unapred je od ključnog značaja. U njima gužva vlada tokom cele godine, tako da selidba mora dobro da se isplanira, bar mesec dana unapred, a bilo bi dobro i ranije.

I na kraju...


Kao što vidite, odabir najboljeg vremena za selidbu u novi dom zavisi od kombinacije više faktora, uključujući i vaše lične okolnosti, regionalna razmatranja i vremenske uslove. Dok su proleće i leto tradicionalno favorizovani zbog blagog vremena i dužih dana, jesen i zima nude prilike za uštedu i manju potražnju za uslugama agencija za selidbe.

Bez obzira na to kada odlučite da se selite, pažljivo planiranje i razmatranje vaše jedinstvene situacije pomoći će vam da obezbedite uspešnu i manje stresnu selidbu u svoj novi dom. Ponekad i ne možete mnogo da da birate kada je period preseljenja u pitanju, ali profesionalnu agenciju za selidbe, kao što je Pro Move, uvek možete. Zato istražite i pronađite najpovoljniju opciju za sebe i svoju porodicu.

Srećna vam selidba!

 

 

Fotografije: Unsplash.com i Medjunarodne selidbe Pro Move (zvanična Facebook stranica)

Izvor: Medjunarodne selidbe Pro Move


 

1 коментар:

  1. Jesen je dobra zato što nije previše hladno ni toplo, ali često se došava da pada kiša. Ako su vam stvari na otvorenom, nemate kamion ili kombi, onda nije na odmet prekriti ih ceradom. Iako je možda ujutru sunčano i vedro vreme začas može da se promeni i da krene da pada jaka kiša.

    ОдговориИзбриши

Истакнути пост

Saveti za nošenje nameštaja

Ukoliko planirate selidbu, a potrebno vam je nošenje nameštaja, tehnike i drugih glomaznih stvari, najbrže i najsigurnije rešenje je angaž...