уторак, 22. фебруар 2022.

Kako se rešiti kabastog otpada?

 

Postoji više situacija u kojima možete da se nađete među gomilama starog nameštaja, građevinskog šuta i još nekim vrstama kabastog smeća sa kojima ne znate šta da radite. Za nešto od toga, recimo u Beogradu, postoji ona prva subota u mesecu, kada možete da ga iznesete pored kontejnera, odakle ga kamion „Gradske čistoće“ nosi na deponiju. Ali to nije moguće uvek. Van tog termina je zabranjeno, a priznaćete, nije baš ni lepa slika.
  


Nažalost, kod nas još uvek divlje deponije niču “k’o pečurke posle kiše”, jer ima mnogo onih koji nemaju obzira prema sredini u kojoj žive. Zagađuju prirodu, bacaju kabasti otpad u reke, a sve to zato što to “svi rade”, pa što bi se bilo ko od njih trudio da se kabastog smeća reši na pravi način?!


Koji je pravi način da se rešite kabastog otpada?


Za one koji to žele da urade kako treba, postoji više mogućnosti. Poslednjih godina postoje reciklažni centri, koji se prvenstveno bave reciklažom elektronskih uređaja, bele, i tehnike uopšte, a postoje i oni koji se bave reciklažom plastike. Pritom, ako se na taj način rešite ovih uređaja, možete nešto čak i da zaradite. To je najčešće mala svota novca, ali je ipak bolje nego da to smeće ostavite na nedozvoljenom mestu i za to platite kaznu.

A što se ostalog otpada tiče, postoje agencije za selidbe i prevoz robe, koje se osim osnovne delatnosti bave čitavim nizom drugih usluga. Hajde onda da vidimo kojim.


Odvoženje nameštaja


Recimo, renovirali ste stan, kupili nov nameštaj, a stari, dotrajali, izbacili ispred vrata i ne znate šta ćete s njim. Ili ste možda nasledili stan sa kompletnim nameštajem koji nije u tako lošem stanju da bi morao da se baci, ali vama nije potreban. Voleli biste da ga poklonite nekome kome je potrebniji, ali ne znate kome. A pritom, žurite da stan što pre ispraznite da biste ga renovirali ili prodali, pa nemate vremena da se mnogo bavite time.

U oba slučaja, možete da pozovete agenciju za selidbe i prevoz robe koja sarađuje sa prodavnicom polovnog nameštaja. Nameštaj se proceni, pa ako može da se proda, cena usluge odnošenja umanjuje se za tu vrednost. Tako se ponekad dogodi da se rešite nepotrebnog nameštaja potpuno besplatno, jer se vrednost nameštaja uklopila u cenu odnošenja. Ali, ako je dotrajao i ne može da se proda, uz određenu nadoknadu, odvešće ga na deponiju, gde mu je i mesto.


Odvoženje šuta


Isto tako, moguće je i da ste završili renoviranje stana, ili možda samo kupatila, posle čega vam je ostalo desetak džakova šuta, limena kada, bojler i ostale sanitarije sa kojima ne znate šta biste radili. Šut bi možda neko mogao da iskoristi za nasipanje nekog placa, pripremu za gradnju i slično, ali nemate ideju kome biste ga ponudili. A da ga ostavite pored kontejnera, mogli biste da zaradite kaznu. Kako god okrenete, ne valja.

Ili možda, kupite nešto novo, pa vam ostane stara bela tehnika (frižider, šporet, veš mašina i slično). Ako živite u manjem mestu, ili negde na periferiji, uvek ima onih “majstora” što kupuju staro gvožđe, pa nije veliki problem, jer ćete sačekati nekog od njih. Ali ako ste negde u centru, jedini pravi način je da to odnesete u neki reciklažni centar. U redu, to bi bilo najbolje, ali nemamo svi dovoljno velike automobile da to i odradimo, a njihovi kamioni ponekad ne mogu da dođu do vas tako brzo. A pritom, vi baš nemate gde da čuvate sve te stvari, dok dočekate neki termin kada oni mogu da dođu do vas.

Naravno, sada već znate, agencija za selidbe i prevoz robe i za ovo ima rešenje. Dođu do vas, vide o čemu se radi i daju vam ponudu u skladu sa vrstom otpada koji treba da se odveze. Dogovor sa njima je uvek moguć, tako da ćete sigurno doći do rešenja na obostrano zadovoljstvo. 


Čišćenje garaže, podruma ili tavana


Skoro svi smo skloni da ono što želimo da odbacimo prvo odnesemo u garažu, podrum ili na tavan, dok ne rešimo šta ćemo s tim. Nažalost, često se dešava da na to i zaboravimo, pa tako trpamo, dok te prostorije ne popunimo, tako da na kraju više ni sami ne znamo čega tamo sve ima.

Ponekad krenemo sami u akciju raščišćavanja, pa vrlo brzo shvatimo da je to težak i prljav posao koji je čisto gubljenje vremena. Jer, ono što je stajalo toliko, da smo i zaboravili da ga imamo, sasvim sigurno nam više nije ni potrebno.

A ponekad se desi da nam zafali prostor za nešto pametnije čime bismo hteli da se bavimo. Recimo, imamo garažu koja je tako puna, da u nju više ne može ni da se uđe. Od parkiranja auta unutra smo davno odustali ili ga uopšte i nemamo, a palo nam je na pamet da bismo u garaži mogli da napravimo studio za novi hobi koji nas je u poslednje vreme potpuno zaludeo. I šta sad?

Hitno nam je i ne pada nam na pamet ni da razmišljamo o onome čega tamo ima, želimo samo da je što pre raščistimo. Ovo čišćenje nam, osim prostorije koju ponovo možemo da koristimo, donosi i emotivno olakšanje koje svaka ovakva akcija neminovno donosi. Sav taj otpad, predstavlja i neku vrstu emotivnog otpada koji nas ponekad sprečava da u životu krenemo dalje.

Ali šta uraditi sa svim tim stvarima koje više nikome ne trebaju? Pa, kao i u prethodnim slučajevima, agencija za selidbe i prevoz robe ima rešenje. Pozovite ih da vide o čemu se radi, koja je vrsta i količina otpada u pitanju, i dobićete ponudu. Oni će očistiti prostor i odneti sve što vam smeta, a vi ćete ponovo imati praznu prostoriju, koju možete da upotrebite za nešto korisnije.
  


I na kraju...

Ko što smo videli, postoji mnogo situacija u kojima možete da se osetite kao da ste zatrpani nepotrebnim stvarima koje vas prosto guše, a sa kojima ne znate šta ćete. Neki od nas, odrasli su u teškim uslovima, na teži način stekli ono što imaju, pa se nerado rešavaju čak i stvari koje su polomljene, pokvarene i neupotrebljive. S godinama, njihov broj se uvećava, pa se u nekom trenutku nađu u prostoru koji je pretrpan stvarima do te mere da to počne da ih opterećuje i fizički, i psihički, i emocionalno. Sve do trenutka kada reše da ih se odreknu i sve to raščiste, u želji da započnu neko novo poglavlje u svom životu.

Svaka ovakva akcija donosi olakšanje, osećate se kao da ste ponovo prodisali, osećate zanos zbog novina koje ste rešili da unasete u svoj život. A jesen i proleće su pravo vreme za takve poslove. Razmislite, da li i sami imate nešto što vas više opterećuje nego što vam donosi korist? Rešite se svega što vam više ne treba i hrabro krenite u nešto novo, što će vas ponovo ispuniti životnom radošću.

A ako smo vas pokrenuli na razmišljanje, podelite to sa nama u komentarima.

 

Autorski tekst: Jelena Todorović  

Fotografije: Unsplash.com

Prvobitno objavljeno na: Srbijaspace.rs

2 коментара:

  1. Uskoro će proleće, pravo vreme za raščišćavanje podruma, tavana i svega što nam ne treba. Sada znam i koga ću da pozovem, da odnese sve što je kabasto i ne može u smeće.

    ОдговориИзбриши
  2. Ima još jedan način: Iznajmiti kombu u rent a car agenciji skupiti nepotrebne stvari i odvesti na deponiju. Naravno, ne na divljoj deponijji negde pored puta, nego na pravoj

    ОдговориИзбриши

Истакнути пост

Saveti za nošenje nameštaja

Ukoliko planirate selidbu, a potrebno vam je nošenje nameštaja, tehnike i drugih glomaznih stvari, najbrže i najsigurnije rešenje je angaž...