четвртак, 4. новембар 2021.

Kako da se spakujete za selidbu – pametan vodič za selidbe

 

Retki se oni koji se nikada ne presele u svom životu. Neuporedivo je više onih koji to učine najmanje jedanput. A mnogi od nas i nekoliko puta, prosto da utvrde gradivo ili im je sudbina tako nekako namestila. 

Za one koji nemaju previše iskustva u selidbama ovaj tekst treba da bude edukativan i poučan kako bi se preselili bez stresa i nepotrebnih troškova a o nerviranju da ne govorimo. Selidba može biti i jedno lepo iskustvo ako je temeljno pripremite.

U kom zecu leži grm

Ko od nas ne zna za onu prevencija je pola zdravlja. Isto je i sa selidbom. Priprema selidbe je pola selidbe. I više, značajno više. To je u stvari ključ za selidbu bez stresa i trzavica. I pravi put da smanjite troškove i nepotrebno izgubljeno vreme.

Pakovanje stvari

Nećemo otkriti toplu vodu ako kažemo i naglasimo da je pakovanje stvari najlogičnija I najkorisnija stvar koju treba da uradite pre selidbe. 

Dobra priprema selidbe podrazumeva da pravilno zapakujete sve stvari za selidbu. Time ćete ih obezbediti od loma ili nekog drugog oštećenja tokom selidbe, ali i pomoći radnicima agencije za selidbu da te stvari lakše utovare i istovare, odnosno demontiraju i montiraju ukoliko je to potrebno. Ako nemate iskustva ili niste vični tim poslovima tu su radnici agencije. 

Kada krenuti sa pripremama za selidbu

Sigurno ne danas za sutra. Planirajte makar nekoliko dana unapred jer nije sve tako jednostavno organizovati I realizovati. Pogotovo u velikom gradu. Na primer, kada da krenete sa odmrzavanjem hrane u vašem zamrzivaču, ili kada da odmrznete frižider? Treba vam neko vreme i za te naizgled neočekivane aktivnosti. 

Ne brinite za hranu koju odmrznete. Za to vam služe prijatelje koji će jedva dočekati da vide šta to vi čuvate u frižideru odnosno zamrzivaču.

Ako imate velike plakare, ormane ili krevete  koji moraju da se demontiraju onda to morate da uradite pre selidbe. Sami ili angažovanjem radnika agencije za selidbu.

Tepisi neće sami da se urolaju i umotaju. To morate vi da uradite osim ako niste pogodili selidbu ključ u ruke. 

Ambalaža, ambalaža i ambalaža

I kad se umorite od nabavke amabalaže još jednom proverite da li ste sve pripremili. Trebaće vam kese, obične folije, lepljive trake, kutije većih i manjih dimenzija, pucketave folije, prijanjajuće folije i još ponešto što vam predlože radnici agencije za selidbu. Planirajte i da vrednije stvari umotate u neke prekrivače ili staru ćebad jer ćete ih tako lake sačuvati od oštećenja.  

Ukoliko vam je sve ovo previše naporno i nemate vremena, a imate sredstava da platite, porazmislite o angažovanju agencije po sistemu ključ u ruke. Pre toga obavezno prenesite vrednije stvari u novu nekretninu sami, za svaki slučaj.

Evo prilike da razvijete sistematičnost

Pakujte i pripremajte stvari po nekom redu. Ili po sobama. Napravite plan i obavezno napišite na kutijama iz koje sobe su stvari i koje stvari su u pitanju. Klasifikacija stvari će vam uštedeti vreme. Znaćete zašto ovo naglašavamo kada krenete sa raspakivanjem stvari.

Neki generalni savet je da krenete sa pakovanjem sitnijih stvari  a tek onda na one kabastije i da kažemo zahtevnije za pakovanje i pripremu za selidbu. 


Ako imate pianino ili klavir preporuka je da angažujete profesionalce za selidbu klavira. Imajte na umu da vaša dobra organizacija pakovanja olakšava upravo vama raspakivanje u novom prostoru.

Bićete nasmejani kada budete znali tačno šta se u kojoj kutiji nalazi zato što ste ih lepo označavali. 

Šta sa viškom stvari?

Ako se dogodi da imate trenutno višak stvari koje ne možete odmah da smestite u novi prostor razmislite o privremenom skladištenju stvari. Ne košta previše a možda kasnije nađete rešenje za te stvari.

Ne bismo da vam preporučimo scenario u kome mrtvi umorni, u sitne večernje sate krećete sa raspakivanjem kutija koje nisu označene. Vi umorni a nemate pojma šta je u kojoj kutiji. Potrudite se da izbegnete taj scenario.

Ne zaboravite parking

Mnogi delovi glavnog grada su veoma nepristupačni za kamion ili kombi, odnosno nije lako obezbediti parking. Imajte na umu ovu činjenicu i pokušajte da obezbedite pristup kamionu ili kombiju blagovremeno. 

Dobar komšija

Budite dobar komšija. Okačite obaveštenja da ćete se preseliti I da drugi zbog toga imaju strpljenja. Na primer korišćenje lifta će biti veoma problematično za ostale stanare ako se selite sa nekog od viših spratova i/ili na viši sprat useljavate.

Kako pronaći agenciju za selidbe?

Lako. Znate da koristite Internet. Proverite recenzije, utiske korisnika agencije za selidbe i na taj način ćete biti zaštićeniji od neproverenih agencija. Birajte agencije sa iskustvom i obavezno obavite razgovore sa nekoliko njih. Prepoznaćete onu koja je za vas najbolja ako budete pažljivo analizirali ono što je vama bitno kod ovakve vrste agencije. 

Bonus saveti

Postoje neke stvari koje ako ne uradite na vreme mogu kasnije da vam itekako zagorčaju život. Na primer, proverite sve račune u starom stanu kao I da li ste uradili prenos na novu adresu. Iskustvo pokazuje da ako ne obratite pažnju na ove stvari možete kasnije da plaćate tuđe račune. Isto to važi i za račune na novoj adresi. 

Selidba u inostranstvo

Ako se selite u inostranstvo tada je neophodno da pronađete agenciju za međunarodne selidbe i sa njom pažljivo napravite plan selidbe. Pored stvari ovde je neophodno pripremiti I odgovarajuću dokumentaciju tako da ovakve vrste selidbe morate prepustiti profesionalcima, agencijama koje imaju iskustvo sa međunarodnim selidbama.

I na kraju

Selidba ne mora biti mukotrpna i stresna ako se valjano pripremite i odaberete pravu agenciju za selidbu.

Izvor: Top novosti

1 коментар:

  1. Ja sam se sam preselio. Iznajmio sam kombi jedini problem mi je bilo pakovanje stvari i nalaženje kartonskih kutija. Srećom bila je neka prodavnica u blizini gde su mi izašli u susret i poklonili mi kutije koliko mi je trebalo

    ОдговориИзбриши

Истакнути пост

Saveti za nošenje nameštaja

Ukoliko planirate selidbu, a potrebno vam je nošenje nameštaja, tehnike i drugih glomaznih stvari, najbrže i najsigurnije rešenje je angaž...